Sunday, December 14, 2008

~buat cik rodent~

Barangkali entri kali ni,tiada manfaat buat sesiapa kecuali cik rodent...seorang insan yg selalu menjenguk blog ni dan ana tak tahu sape pon dia..dia ni kategori baik la jugak..tahu perkembangan semasa..bagus2..

oh cik rodent..berlegar-legar di minda ana,sapekah dia?peminat?secret admirer?hehe..yang nyata,cik rodent ni warga Irbid(sbb tahu pasal Permai)..maaf la cik rodent..ana sebenarnya tak sempat nak meng-update blog ni..ana tahu,da berkurun ana biarkan ia bersawang..tapi tu lah...cuti seminggu pon ana rasa kejap jeee..hari first cuti,ana rs sangat boring..tapi bila jadual terisi,teramatlah sedikit rasanya waktu seminggu...nak tahu apa ana buat?meh ana cerite..

hari jumaat(7/12/2008) : oohh..ni sayyidul ayyam..ni jugak turn ana jadi chef kat rumah..ape lagi,selepas zohor ana mula menggaru-garu kepala nak masak ape buat housemate tercintee..dan hari tu,ana try masak sotong yg dibawa dr mlysia..oo..lulusss..hehe..dan petang selepas masak,ana keluar menemani housemate menghantar iklan Debat ke rumah runner (cik rodent ada dpt iklan tak?)

sabtu : ni hari jalan2..pepagi lagi ana keluar untuk melawat sebuah kubu salahudin al-ayoubi di ajloun..ni kali kedua ana pegi ke kubu ni..rindu la katakan...banyak sejarah yang ana dapat tahu..Alhamdulillah..petang tu pulak,selepas maghrib,ana dan 4 sahabat ditemani 2 muraqib,bertolak ke Petra (almaklum lah,masa Jelajah Jordan bulan 1 ari tu,kami x sempat ke sana)..dan kami sampai ke pekan yg bdekatan kota Petra dalam pukul 11 malam.Tido malam tu,kami menginap di sebuah motel,namanya Valentine Inn(hrgenye 8 Jd sorang,bilik warne pink,cik rodent suke tak?)

ahad : haa...pukul 8, kami sudah ade kat gate petra tu..rupenya Petra ni luas n berdebu dan kena jalan..nasib baik ana pakai kasut..bak kata sahabat ana,kat Petra ni tak sesuai nak ayu2,pakai sandal..betol3..dan ana taktau apa masalah ana kat sana..semua haiwan yg boleh naik,ana naik..bermula dgn kuda,unta n keldai..huh..dan cukup lah sekali dlm hidup,ana naik..terutamanye unta..terrrlaaammpaaauu tinggiii...dan selepas magrib,kami bertolak pulang ke Irbid..penat la jugak..

isnin : wah3..ari ni ari raye..selepas solat suboh,ana n da geng ke masjid yarmouk utk solat raya..selepas solat raya,sempat ana bersalam2 dengan para akhawat yg ana jumpa(cik rodent ade sekali ke?)seusai solat,ana p sebuk2 posing dpn masjid tu sebelum balik rumah...wah..raya kali ni,ana bsarapan kat rumah no 8 kat sakan tu...sedaappp..lepas tu ana telepon famili..setengah jam ana borak2 dgn atuk nenek,segala mak sedara,adik2 n mak..tapi x sempat borak ngan ayah(ayah ana p lapah daging..uhuksss)..lepas tu,ana p tido..penat n sakit badan naik keldaiii...malam tu pulak,ana ke rumah no 8 utk mengasah pisau(utk melapah dgg Permai)..sambil lepak2 tgok TV,warga no 8 hidangkan mee supp..ape lagii...makan lee..lepas tu kami tgok movie tajuknye Sepi..lepas tu,sambung lagi dgn cite omputeh..ana tak sempat tgk sbb tertidoo...

selasa : hari ni hari melapah..dan turn rumah ana kena melapah ialah pukul 2-5.30..wah..best berkumpul ramai2 ni..almaklumlah..perempuan..segala cerite,wadah,puisi,pantun keluar time melapah dgg tu...ngeh3...dan balik malam tu,dalam hujan..wah...sodap bonar tido..ari ni juga besday adik ana yg umor 10 tahun..dia mintak jubah ngan ana..ana jnji ngan dia,balik thn dpan ana belikan..

rabu : selepas je solat subuh,ana pepagi keluar berkumpul utk ke Mu'tah..kali ni,raya KMKJ kat sana..dan dalam pukul 10 lebih,ana sampai di Mu'tah..kat sana,ana bpeluang jumpa junior ana yg 1 skolah dulu yg kini belajar kat mafra' n mu'tah..mu'tah lagi sejuk dr irbid..sempat juga ana p melawat makam zaid b. harithah n ja'far b. ab.tolib..melawat makam syuhada..kalo cik rodent nak pegi,ana boleh bawak?

khamis : ana ingat ana nak rehat sebelum ke Majlis hari raya n Walimah yg dianjurkan Permai..tapi hajat x kesampaian bila ade sahabat ana ajak ke balad irbid,temankan dia beli sweater..demi kawan..kami b4 ke balad..ingat nak teman je..rupenye ana pon tergoda jugak mngeluarkan duit kat balad tu (sape yg bagi galakan tu eh??)..housemate ana juga mengecop ana kaki jalan..oo....tu ana akui..ana memang suke jalan..cume kat malaysia je ana memerapkan diri kat rumah(jadi budak baik)..lepas tu,ana bergegas ke majlis Permai..ana terlambat..huhu...

jumaat : sayyidul ayyam tiba lagi...tapiiii...tak ter-rehat jugakk...pukul 10,ana n kwn2 ke rumah seorang sahabat berbangsa Arab(namanye huda)...rumahnye dekat dengan mukhayyam...kirenya,surrounding rumahnye org2 palestin yg tggal..layanan yg diberi famili huda amatlah baik..ihtirom tetamu..biasalah..kalo bertandang kat rumah arab ni,kalo tak magrib,takleh balik..huhu...tapi takpe lah..bukannye selalu..(kalo cik rodent ade,ana bw cik rodent sekali tau)

sabtu : hari ni,ana sedih..hukhuk...hari last cuti..bukannye selalu dapat cuti ni...lepas ni ana kena berjuang utk final exam..doakan ana ye cik rodent..selapas isya',ana keluar lagi ke rumah sahabat ana...dia ajak makan dadih..eh...cuti ni ana asyik makan je..ngeh3..lepas tu kami same2 ke sakan 1st year..mendengar talk pasal Khuf...cik rodent pegi tak?

kesimpulannye...cuti ni.... ana memang takde kat rumah..hu3..tambah internet pulak baru 2-3 hari jadi..kalo ana kat rumah,memang taktau berita semasa lah...henset ana pon tak berapa btol sebenarnye...kejap jadi,kejap jem tmbah2 time nak anto mesej..tu pasal la la kalo ade pape je,ana terus call(baik tak ana..ngeh3)..dan cuti ni juga menyaksikan ramai yg demam n selsema teruk tmasuk housemate ana..cik rodent jaga kesihatan yerr..macam tu lah alkisahnye cik rodenttttt..

p/s : cik rodent,ana x sabar nak p JUST.. =P

6 comments:

Tg. Nadhirah Tg. Zainal said...

salaam..

ooo, pegi ajloun x cakap pun.. heheh..

warga no. 8 terharu ngan pujian wawa.. hahahahahaha...

dr2nasuha said...

aiyakk
lupeeee....ngeh3..
tapi takpe...warga no 8 masak memang best la! :)

arina said...

entry utk cik rodent saje ke?
hek hek.
wow!
bz girl lah katekan.
cuti pn rs mcm xcuti ye cik Wawa.
selamat pergi JUST!!!

rodent said...

ehem2.
cis. xsoh wk gleme ke aku gini la wawa.malu seh.aku bajet mg tau sape aku weh, aku bkn nyamor ke mnde. xsangke lok mg tertanye2 sapa gini. gomen.

rodent no2 kt cbox mg tu, bukanla aku. jgn r gune2 name aku gitu beb.

aku ialah kwn mg. rodent ialah name yg aku gune utk blog. org lain tahu je tu aku. bile aku kate aku dekat, aku mmg dekat, tp bkn hsemate mg. haha.

haiih. kontroversi sungguh. check out la blog aku pahni. aku rase bleh je trace sape aku.

sekian.

pecah kaca pecah gelas,
sudah baca harap balas.

dr2nasuha said...

wahaha...
sowi las wei..ak x tau plok tu nickname mum..sudah tergaru2 kpala ak mmikirkan mu sapo...rupenyeee...mmg dkat..tiap2 ak lalu dpan umah mu des?mugo seberang umoh ak jah tu gak..kui3..takpo las...kure2 ado gok modal nak update bloggg..ngeh2

shinja said...

Saya teringat satu frasa, untuk menerima banyak, kita perlu memberi lebih banyak juga.
Berikan saja,tanpa terfikir sedikitpun akan mendapat ganjarannya satu masa nanti. Kerana, alam semesta tahu apa yang terbaik untuk kita.
Janji, kita teruskan saja memberi.