Sunday, January 31, 2010

Catatan : Winter Splash Syria


Perjalanan 4 hari 3 malam ke Syria dibawah anjuran KMKJ.Terima kasih buat semua yang menjayakan Winter Splash Syria kali ini.Seribu kemaafan dipohon atas segala kekurangan.Sekalung penghargaan buat Ketua dan Timbalan Biro Ekonomi KMKJ yang bertungkus-lumus merancang program ini.Tidak dilupakan tour guides yang lain : Ustaz Ziad,Ustaz Llemi dan Ustaz Adam.Juga sahabat comel dari Mafraq,Aina..


Kubu Salahudin Al-Ayyubi,Aleppo

Maqam Nabi Zakaria A.S
Masjid Umawi,Aleppo

Permandangan bandar Dimasq pada waktu malam
Jabal Qusoin

Maqam 16 Syuhada,Dimasyq

Masjid Umawi,Dimasyq

video
Gelagat sebahagian penganut Syiah di Maqam Ahli-Bayt,Dimasyq


bermain salji di Buldan


Sunday, January 10, 2010

Catatan : Cubaan Pertama

Salam
Alhamdulillah.Minggu lepas,kiriman parcel dari emak dan ayah selamat sampai ke Jordan.Dengan kata lain,stok makanan di rumah kini juga bertambah.Antaranya,tepung pulut.Haa...Ini juga alarm untuk rajin-rajin mengintai resepi kuih-muih.

Kebetulan,3 hari lepas telah diadakan Majlis Solat Hajat di bawah kelolaan KMKJ dan PUTRA.Uniknya majlis kali ini,makanan disediakan oleh hadirin yang hadir.Saya?mengambil peluang menggunakan tepung pulut.Niat dihati,kalau jadi kuihnya,saya akan bawa ke majlis.Kalau tidak,setakat beli halawiyat sahaja.Syukur,kuih dari resepi emak,menjadi.

  "Biji nangka"
Resepi:
Tepung Pulut
Sedikit Air
Pewarna

Santan
Halba
Sedikit halia
Gula

Cara :
(Kuih)
 1.Masukkan tepung,air dan pewarna dan uli sehingga tepung tidak melekat di tangan.
2.Bentukkan kuih mengikut acuan kegemaran anda.
3.Panaskan air sehingga mendidih.Perlahankan api.Masukkan kuih.Angkat kuih apabila ianya "terapung".Tos dan sejukkan.

(Kuah)
1.Masukkan santan,halia dan halba serentak.
2.Kacau sehingga mendidih.
3.Letak gula secukup rasa.
4.Masukkan kuih dan kacau sehingga pekat.

~Kuih sedia dihidang~

Friday, January 8, 2010

Cerpen : Islah Seorang Pengembara

"Place the composite incrementally.Each layer should not exceed 2 milimetres",suara Dr.Ghada memecah konsentrasi warga makmal.Setiap pancaindera mula mengalih perhatian.Sebagai penilai utama hasil kerja,tips yang disampaikan oleh beliau amat penting untuk dipraktikkan.

Makmal kembali riuh-rendah.Dengan fasiliti yang ada,makmal pergigian di bangunan D3 mampu memuatkan 40 orang pelajar pada setiap sesi praktikal.Di makmal yang sederhana,para penuntut diajar mengenali alatan-alatan pergigian dan cara penggunaan yang betul.Bagi yang memerhati,makmal ini punya seribu erti kerana warna-warni suasananya.


Masa yang diberi masih berbaki 10 minit.Enamel Hatchet dicapai pantas.Terdapat sedikit kekurangan perlu diperbaiki.Tugasan kali ini agak kompleks.Class 4 restoration with composite.Mengembalikan rupa asal gigi kacip atas yang patah atau rosak disebabkan trauma.Bukan mudah.Elemen estetika sangat penting.Kekemasan kerja juga diambil kira.Pendek kata,hasil tangan seorang doktor gigi itu perlu fast and smart!.

"Mus..Senyum tak henti nampaknya.Markah penuh macam biasa la tu",sapaan dari belakang mematikan lamunan.Safir.Teman seperjuangan di bumi Urdun yang tidak lekang dari mengusik rakan-rakan.


"Perli ke puji?",balas Muslih ringkas.

"Jom ke Mat'am Mahmood.Dapat maqlubah satu wajbah pun sedap ni.Aku belanja.Tapi sebelum tu,kita singgah solat di masjid dulu.Jom?",pantas Safir memanjangkan bicara.Sambil tangan sibuk memasukkan dental instruments ke dalam kotak.

"Aku sibuk la Saf.Maaf ya.Malam ni kena siapkan minit mesyuarat.Kalau nak belanja,bawak balik rumah aja lah.."

~~~~~~~~~~

Safir termenung jauh.Adakalanya buntu memikirkan perihal Muslih.Ini bukan pertama kali ajakannya ditolak mentah.Muslih bukan lagi kanak-kanak kecil.Barangkali sudah immune dengan jerat habuan yang dipasang Safir.Dia sudah mengerti,ajakan Safir ada agendanya tersendiri.Ada sahaja alasan yang diberi untuk mengelak.

Muslih bukan orang asing dalam kamus hidup Safir.Teman serumah sudah hampir 3 tahun.Sederhana tegap,hitam manis orangnya.Pemuda yang berasal dari negeri Serambi Mekah itu seringkali menjadi rujukan sahabat-sahabat dalam hal akademik.Pendiam.Tapi ada wawasan.Pemegang anugerah Tokoh Pelajar Contoh itu juga disenangi ramai dalam kalangan masyarakat Malaysia di sini.

Tapi,setiap makhluk itu ada kekurangannya.Samada kekurangan itu diberi sebagai ujian untuk diatasi atau diambil iktibar.Muslih juga tidak terkecuali.

"Ini ujian kami bersama.Aku tidak sesekali akan tinggalkan dia.Kekurangannya boleh dibaiki.Aku yakin dia juga termasuk dalam kalangan hambaMu yang soleh suatu hari nanti.Aku tahu kemampuannya untuk sujud padaMu!",satu tekad disemat dalam hati.Doa pada Yang Maha Kuasa tidak putus.Hanya satu pinta Safir.Semoga sahabatnya menjadi seorang khalifah berjiwa hamba.

~~~~~~~~~~
12 malam.Jam dirasa berdetik laju.Sudah beberapa hari jadualnya penuh.Penat dan lesu.Badan yang perlukan stamina direbahkan.Sel dan otot perlukan rehat.Sebelum terlelap,otak Muslih ligat mengingat tugasan yang berjaya disempurnakan.Nota akademik,laporan makmal,data ahli persatuan dan minit mesyuarat.Satu-persatu disemak dengan bayangan di minda.Semuanya siap.Hanya menunggu masa untuk diserahkan kepada yang berhak.Namun,seakan ada rasa ketidakpuasan.Masih kosong.Tidak ada ketenangan hati dikecapi.

"Do it carefully.The canine is like your prayer.Place it at the right position,unless you'll lost your guideway to have a good curvature"



"Nabi Isa diuji dengan ujian kemiskinan.Nabi Ayyub ditarik nikmat kesihatan.Nabi Sulaiman punya kerajaan yang luas.Nabi Ibrahim pula dengan ujian perpisahan dan pengorbanan.Nabi Muhammad A.S diberi tugas paling berat.Mereka ada posisi masing-masing tapi istiqamah berdiri sebagai seorang 'abid setiap hari"

Terngiang-ngiang kata Dr.Esam yang diucap dalam kuliah pagi tadi.Diselangi amanat ayah sebelum berangkat ke Jordan.


"Ah..biarkan",getus hati Muslih.Ego.


~~~~~~~~~~

"Mus..semalam Cheon ada tanya Am.Lepas tu Am tanya Mat.Mat pula tanya aku.Kali ni aku nak tanya kau pula.Boleh ye?",bicara Safir sambil tersengih.Ada sahaja lawak songsangnya.Memecah dingin pagi Jumaat dengan hilai-tawa.

"Ha..panjang muqadimahnya.Tak mahu bagi pengenalan soalan pulak ke?Kategori apa,susah ke senang?tanya lah.Nanti aku buat laporan kajian kau lepas ni",respon mesra diberi Muslih.Sambil menghirup kopi bujang.Pahit.

"Antara Kristian,Budha dan Islam.Mana yang terbaik?",Safir melontarkan soalan.

"Ini soal akidah Saf.Jangan dibuat main.Tentulah Islam.100 peratus Islam jawapanku.Mahu sebab rasional?Islam agama yang syumul.Sekecil-kecil perkara ada buktinya.Panduannya teguh dan tidak berubah,Al-Quran dan Sunnah.Islam agama yang mengangkat kedudukan wanita.Menghapus kasta yang memecah umat sebelumnya,"jawapan panjang diberi Muslih.Kopi dihirup lagi.

"Kau tahu beza Islam dan kafir?",makin panjang persoalan Safir.

"Apa bezanya?Mengucap dua kalimah syahadah.Kira dah jadi muslim kan?",Muslih mencanang idea.Matanya tajam.Ada sinar ingin tahu.


"ان بين الرجل وبين الشرك والكفر ترك الصلاة"
Safir memberi jawapan.Sepotong hadis penuh maksud tersirat.Sepotong ayat yang diharapkan dapat menyentuh hati seorang teman.
~~~~~~~~~
 "Dr.Mus..ayuh..jemaah dah lengkap",sapaan Pak Hamid dari belakang mematikan lamunan.Imbauan memori 15 tahun lalu terhenti. "Safir,semoga Allah merahmatimu.Kembara islahmu berteman.Bukan individual.Terima kasih",bisik hati kecil Muslih.Kaki menuju mengisi barisan jemaah dengan hati yang sebak.Tangan diangkat.Takbir dilafaz.Menunaikan hak terakhir ke atas saudara seakidah.


Glosari :
1.Composite : salah satu bahan yang diguna untuk membaiki kekurangan pada gigi
2.Enamel Hatchet : salah satu alatan pergigian
3.Canine : Gigi taring
4.Curvature : lengkungan

Saturday, January 2, 2010

Teknik : Simple Method




Salam..
Baru dapat teknik untuk save screen ke dalam bentuk JPG/GIF dan lain-lain.

Bagaimana?

1.Cari butang Print Screen atau PrtSc
2.Tekan Ctrl dan PrtSc serentak
3.Buka Microsoft Powerpoint/Paint atau yang sewaktu dengannya
4.Tekan Ctrl+v atau dengan kata lain "Paste"
5.Save ke dalam format picture seperti JPEG/GIF



p/s :

~Teknik biasa sahaja.Saya budak baru kenal teknologi.

~Tangan masih gatal dan merah.Sudah beberapa hari tidur tidak nyenyak.Nampaknya Histamine berfungsi dengan baik dan memberi kesan itchy yang cukup hebat.Apakah epidermis layer pada kulit tangan makin menipis atas sebab digaru tidak henti?

~Syukran buat KakNik yg temankan Wawa ke Markaz Sihhi..Tak lupa kawan-kawan yang memberi khidmat nasihat dan sokongan mental.

~Balik dari Markaz Sihhi,dengan penuh kejam,saya meng-clorox dinding bilik yang dipenuhi kulat.Semua pakaian juga dibasuh dengan Dettol.Sungguh harum bau clorox itu.huhu.