Monday, May 17, 2010

Resepi : Nasi Kerabu versi Jordan

Assalamualaikum.Pertama kali menjenguk alam blog setelah hampir sebulan menyepi.Alasan kukuh?kelemahan diri yang tidak mampu menghadapi kekangan masa yang ada.

Nasi kerabu,menu yang tidak asing bahkan popular di kalangan warga negeri pantai timur terutamanya Kelantan.Merupakan menu yang saya kira agak kompleks,nasi kerabu mendapat tempat khusus di hati masyarakat negeri itu.Nasi kerabu juga enak disajikan bersama ikan goreng bersalut tepung/ayam rempah/solok lada.

Bagi seorang perantau,saya tidak menafikan perasaan rindu untuk menikmati sajian nasi kerabu asli di Kelantan(dengan kata lain,saya juga kuat makan).

Buat nasi kerabu di Jordan?it is possible!Sedikit sebanyak boleh menghilangkan rasa mengidam.

Bahan :-

Kerabu:
1.Sardin Milo (2-3 tin)
2.Kelapa kering/kopra
3.Serai (3 batang)
4.Bawang besar
5.Bawang putih
6.Gula Melaka (cairkan)
7.Lada hitam(hancur)
8.Garam

Kuah:
1.Bawang besar
2.Cili kering
3.Serai(2 batang)
4.Lengkuas
5.Santan

Cara :-

1.Kerabu :
  • Sardin dihancurkan dan digoreng tanpa minyak.
  • Blend kelapa kering dan digoreng tanpa minyak.
  • Blend bawang besar,bawang merah dan serai.
  • Panaskan kuali dengan api sederhana.Tumis bahan yang diblend.
  • Setelah harum baunya,masukkan sardin.Kacau rata.
  • Masukkan lada hitam dan garam
  • Akhir sekali,masukkan kelapa kering dan gula melaka.Kacau sebati.
2.Kuah :
  • Blend bawang besar,sebatang serai dan cili kering
  • Tumis bahan yang diblend sehingga pecah minyak.
  • Masukkan santan.Kacau sentiasa.
  • Masukkan lengkuas dan lebihan serai.
  • Masukkan garam secukup rasa.
Ulam pelengkap?
Cincang sayur berikut : kacang buncis(sebab tiada kacang panjang),timun

Nasi ?
Tanak nasi dengan pewarna biru + daun limau purut

Selamat mencuba.

1 comment:

Salam Abdullah said...

Boleh try ni. dah lama xmkn nasi krabu.. Syukran2 :)