Friday, November 27, 2009

Begedil

Salah satu elemen penting dalam menyediakan soto.Aku berpeluang mempelajari cara-cara membuatnya dari 2 ahli bayt yg tercinta.Al-maklumlah,soto bukan juadah hari raya di Kelantan.Ooh..raya kali ini,tiada menu kelantanese..hehe..terpengaruh dengan orang Ampang le ni..haha..Nak tau cara-cara buat begedil??jom!

Bahan-bahan :

1.Kentang
2.Daging cincang
3.Daun Bawang
4.Daun Sup
4.Lada Sulah
5.Garam
6.Minyak masak(utk goreng)
7.Telur

Cara-cara :

1.Kentang dipotong kecil dan digoreng.
2.Sementara itu,daging cincang dimasak samada dengan cara rebus@letak dalam microwave.
3.Lenyekkan kentang sejurus sahaja selepas digoreng(senang nak hancur).
4.Masukkan daging,daun bawang,daun sup,lada sulah dan garam.
5.Gaul sebati.
6.Bentukkan begedil mengikut saiz favourite anda.
8.Kacau telur dalam bekas berasingan.
9.Salutkan begedil dengan telur sebelum digoreng.


p/s: Sedap dimakan begitu sahaja.hehe..Selamat mencuba!


Hari raya kali ini,rumah dijadikan salah satu tempat takbir.Syukran buat kumpulan syabab Permai yang dtg.
Menerima kunjungan adik-adik mentee.Rumah kami merupakan salah satu rumah mentor.hehe...
Tetamu first yg tekan loceng : Cik Shukriah..hihi..sori Shuk,disebabkan mu n aku dah lamo kenal,mu pon kena join kitorang kat dapor.hehe..

2 comments:

shuk said...

'pehal kak syuk ni..sume rumah pon dia jadi org dapo'

adei sedak sek2 kicik ni nganying kakku..hak3..

btw,ak jadi ketua konvoi ada 7 bijik umah maring

Nasuha Zuraidi said...

hak3..
7 bijik rumoh shuk???haih..gano mu bajet perut mu heh??

aku jugak hok duk tido kat umah..best woo..hi2