Tuesday, November 17, 2009

Fakta Gigi

1.Pembentukan gigi susu bermula seawal 4-5 bulan bayi di dalam kandungan.

2.Sewaktu bayi dilahirkan,pembentukan gigi kekal sudah bermula.

3.Gigi susu pertama yang muncul ialah lower central incisor iaitu gigi kacip(bawah) pada usia 8 bulan [lebih kurang].

4.Gigi kekal yang tumbuh paling awal ialah lower first molar iaitu gigi geraham pertama(bawah) pada usia 7 tahun[lebih kurang].

5.Manusia biasanya mengalami 2 tahap dentition sepanjang hidupnya iaitu gigi susu dan gigi kekal [deciduos & permanent].

6.Salah satu sebab mengapa kita mengalami perubahan jenis gigi[dari gigi susu kepada gigi kekal] ialah kerana rahang mengalami tumbesaran.Secara tidak langsung,kita memerlukan bilangan dan jenis gigi yang lebih sesuai.[Subhanallah.Segala puji buat Pencipta Yg Maha Bijaksana].

7.Gigi kekal dapat dikategorikan kepada 4 jenis secara amnya :

a)Central Incisor (4)
b)Lateral Incisor(4)
c)Canine (4)
d) Premolar(8)
e)Molar(12)

8.Setiap jenis gigi mempunyai ciri-ciri yang berbeza mengikut kedudukan atas/bawah/kiri/kanan.



2 comments:

shuk said...

asal istilah x scientific nih??haha..marah r dr asyraf..keh3..gud2 ni blatih nak deal ngan ore awam..

naz said...

hadoi shuk weh..nak ubah dari english ke bahaso melayu pon satu hal doh daku pikir-pikirin..

~siye kat dr. asyraf...penat dio ajar ak istilah2 tuh..ak x guno pom..hihi~~

Ni kali ke berapo baru aku gune ayat BM skema alam..siap ado italic itk English word..

pelik jgak skali baco,macam tak cayoo..haha

~tengah bertatih deal with society~hehe