Sunday, November 15, 2009

Motivasi~~ohoo~~

Tiba lagi musim exam.Buat aku,masih ade 4 paper belum 'dirempuh'.Seperti biasa,bila habis exam[kalo markah ok,sengih memanjang le]..kalo markah 'kureng',maknanya...[faham2 aje sendiri]..

Dan semestinya,musim exam ialah musim dimana diri sendiri memerlukan semangat.Time ni jugak,aku cuba intai2 artikel bermotivasi kat internet ke..selak2 buku motivasi yg belom habis baca.Satu fakta : diri ini suka beli buku motivasi tapi suka baca separuh aje..Sekarang ni tengah cuba habiskan 'Balancing Work & Life' by Robert Holden.62 m/s aje tapi belom khatam la..

Adakah bermotivasi?~~ada la sikit2..tapi aku selalu fikir,orang yg write buku2 camni,diorang ni setiap saat bersemangatkah?Sentiasa boleh berfikir positif?Datang masalah boleh selesai dengan cara paling adil dan bijakkah?

Dan semestinya,para motivator Muslim jauh berbeza dengan non-Muslim..

Contoh~~

(non Muslim)~Salah satu method yg disarankan untuk mengurangkan stress ialah berhibur[dengan hujjah: diri perlukan masa untuk bertenang seterusnya dapat ambil keputusan yg rasional]

(Muslim)~Method utama yg disentuh ialah rohani.Kembali kepada yg Maha Agung.Jiwa yg tenang?kaedahnya mengingati Allah.

Jika dibuat penilaian logik,mengurangkan stress dgn berhibur?Ya,ada pengurangannya,tapi ianya semasa anda berhibur sahaja?~~betulkah?~~


~Rujukan motivasi terhebat : Al-Quran~

~Jom hayati Al-Insyirah & Ad-dhuha~~seronok dapat perhati pujukan Allah kepada RasulNya disaat baginda diuji dalam menyampaikan dakwah~~

1 comment:

aisy_anatomy said...

Assalamualaikum wbt wawa..
huhu..
bittaufeq exm ini pagi..hihi..
insyaAllah kheir..

yep..utk renungan kite bersama..

"Maka, BERSAMA kesulitan ada kemudahan (5).. BERSAMA kesulitan ada kemudahan (6)" {Al-Insyirah)

2x Allah ckp BERSAMA kesulitan ada kemudahan..bkn selepas kesulitan, tp bersama kesulitan tu pasti ada kemudahan..

bergantung kpd kita melihat situasi pada keadaan itu..mau melihat dr pandangan skeptik kah atau analytic kah?

masing2 punya jawapan trbaik utk diri sendiri..